Tunnelmia Roomasta

Tutkimustiimin Rooman-matkan yksi kohde oli Biblioteca Casanatense Pantheonin lähellä. Kirjasto on alun pelin ollut dominikaanien hallussa mutta päätyi valtion laitokseksi 1870 Italian myllerrysten seurauksena. Kirjaston suurta salia koristaa sääntökunnan oma poika Tuomas, jonka alla on runomuotoinen mietelmä: Mille libros, hospes, quid quaeris cernere? Thomam / suspice, maior enim bibliotheca fuit. Väljästi suomennettuna “Miksi, vieras, haluat tutkia tuhatta kirjaa? Katso vain Tuomasta, hän oli kuin reilunkokoinen kirjasto.” Kenties hyvä asenne, mutta liekö paras mahdollinen tunnuslause kirjaston seinälle?

Hauskoja yllätyksiä tarjosivat myös itse käsikirjoitukset. Yhden valtavan 1400-luvun graduaalin (Casanatense Ms 4510) lopusta löytyi lisäys, joka on liturgiselta käyttökelpoisuudeltaan kyseenalainen, vaikka tarjoaakin katsauksen (nuorten?) dominikaanien ruumiinkulttuuriin: currebant duo simul et ille alius discipulus precucurrit citius petro et uenit prior ad monumentum. alleluya. Ps. Bn.
“Kaksi juoksi yhtä aikaa, ja tuo toinen oppilas juoksi Petrusta nopeammin ja ehti ensin monumentin luo. Halleluja. Benedictus-psalmi.”
Urheilutulokset eivät tuolloin olleet vielä aivan yhtä tarkkoja kuin nykyiset…

Kirjoittanut ja kuvannut Seppo Heikkinen

pinkki-Koneensaatio-logo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: